Voorkom je valkuil en maak duurzame keuzes
Weer in de valkuil
Mijn infotekeningen bij de expositie Utrecht Down Under hangen geprint op een aluminiumplaat aan de muur. Hoe heeft het zover kunnen komen dat ik zo’n niet-duurzame keuze heb gemaakt? Waarom hangen daar niet gewoon de originele tekeningen met een speld aan de muur?
Het ging eigenlijk vanzelf. Op verzoek heb ik prints gemaakt omdat ze in een vochtige kas zouden komen te hangen. Daarnaast was er de snelle beslissing om de drukker een harde achterkant te laten verzorgen. Mijn designersoog koos voor de mooiste oplossing in plaats van de meest duurzame. En de tijdsdruk gaf mij geen ruimte om mij te bedenken, ook niet toen de tekeningen niet meer in de kas kwamen te hangen.
Print van Geen Nieuwe Spullen tot mijn Pensioen
Hoe wij beslissingen nemen volgens Daniel Kahneman
Hoe kan het dat wij toch beslissingen nemen die achteraf niet passen bij onze duurzame doelen? Daniel Kahneman schrijft in zijn boek ‘Ons feilbare denken’ hoe wij beslissingen nemen en maakt daarbij onderscheid tussen twee systemen.
Systeem 1 is ons intuïtieve denken. Het automatische en snelle denken waarvoor we nauwelijks of geen moeite doen. Het denken dat te pas komt wanneer je:
- een antwoord geeft op de vraag '
Wat is de hoofdstad van Frankrijk'?
- een makkelijke som oplost (1 + 1 = ...)
- een auto bestuurt op een lege weg.
Systeem 2 is ons weloverwogen denken. Het is het trage denken dat energie opslorpt. Het denken dat te pas komt wanneer je: 
- je aandacht richt op een gesprek in een rumoerige ruimte 
- in je geheugen graaft naar iemands naam 
- telt hoe vaak de letter E in deze zin voorkomt (acht keer).
(met dank aan Alexander Verbist voor deze beknopte samenvatting)

Die systemen zijn tegelijk actief. Systeem 1 zit standaard aan het stuur, terwijl Systeem 2 in een sluimerstand werkt.  

Het is duidelijk dat systeem 1 aan het stuur zat tijdens de voorbereidingen van de expositie van Utrecht Down Under en dat systeem 2 pas later in beeld kwam. 
Boek Ons Feilbare Denken

Hoe voorkom je je valkuil?
Neem de tijd als je een beslissing moet nemen waarbij je weer iets koopt of maakt. De alarmbellen moeten afgaan als je gedachteloos geld uit wilt geven omdat het zo handig/mooi/leuk/nuttig is. Voorkom dit door jezelf bijvoorbeeld altijd een dag bedenktijd te geven. 
Als je die tijd niet hebt en heb je daardoor de niet-duurzame keuze gemaakt, wees dan achteraf even bewust van de keuze. Op deze manier settelen de duurzame afwegingen een beetje in je onderbewuste en rijdt systeem 1 de volgende keer wellicht wel over het duurzame pad naar een betere wereld.
infotekeningen aan de muur bij Utrecht Down Under

Kijk verder

Back to Top